Vjera Solar

Ljubica Solar, Vjerina devetnaestogodišnja kći, ubijena je 1991. u Sisku snajperskim hicem kroz prozor. Za ovaj zločin još uvijek nitko nije osuđen. Vjerin zahtjev za odštetu zbog usmrćenja kćeri je odbijen i prijeti joj naplata sudskih troškova.


Kći Vjere Solar, devetnaestogodišnja Ljubica, ubijena je 17.09.1991. godine oko 23 sata u stanu u središtu Siska preciznim hicem kroz prozor, od strane nepoznatog počinitelja.

Nakon što je godinama bezuspješno pokušavala zainteresirati sisačko Županijsko državno odvjetništvo i policiju da istraže okolnosti ubojstva njezine kćeri, Vjera Solar u ožujku 2004. godine podiže tužbu protiv Republike Hrvatske za naknadu nematerijalne štete u vezi duševnih boli uzrokovanih smrću kćeri Ljubice.

U prosincu 2007. dobila je rješenje kojim sud odbacuje njezin zahtjev za odštetu i nalaže joj da plati 74.580,00 kuna sudskih troškova. Sudski troškovi su 2009. zbog zastare umanjeni na 8.580,00 kuna.

U siječnju 2012. Vrhovni sud odbio je reviziju tužiteljice smatrajući je neosnovanom, temeljem čega u travnju 2012. Vjera Solar podnosi ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH.

Unatoč činjenice da je Vjeri Solar odbijena revizija odluke kojom nije usvojen njen tužbeni zahtjev i da je dužna platiti sudske troškove, ime njezine kćeri, Ljubice Solar, nalazi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku na temelju koje se provodi suđenje za sisačke ratne zločine pred Županijskim sudom u Osijeku.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nakon provedenog istražnog postupka 16. prosinca 2011. podiglo je optužnicu protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, zbog postojanja osnovane sumnje da su '91. i '92. u Sisku počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.