Robert Kajušić

Robert Kajušić, kao dvanaestogodišnjak, stradao je od mine zaostale nakon rata. Ostao je bez desne šake i trajno izgubio vid. U Hrvatskoj je od 1991. do danas od mina stradalo oko 2.000 osoba. Oko 500 osoba je poginulo, a ostali/e stradalnici/e žive s ozbiljnim tjelesnim oštećenjima. Oko 900 km² još uvijek čeka na razminiranje.


Robert Kajušić, rođen 07. kolovoza 1989., u dobi od dvanaest godina zajedno je s prijateljima, u dječjoj igri, pronašao mine. Igrajući se tromblonom, rastavljajući ga i lupajući njime o stablo, nastradao je. Tromblon je eksplodirao, a Robert je ostao bez desne šake i trajno je izgubio vid. 3,5 mjeseca proveo je u bolnici, a poslije na rehabilitaciji. Prošao je i orijentacijsku obuku za slijepe osobe.

Nije tražio nikakav vid obeštećenja, osim što je podnio zahtjev za status civilne žrtve rata. Status je čekao oko dvije godine. Dobivenim statusom ostvario je socijalna prava na invalidninu u iznosu od 4.000,00kn (protuvrijednost) mjesečno i to doživotno, kao i tuđu njegu i pomoć u kući te pomoć s ortopedskim pomagalom.

U Republici Hrvatskoj je od 1991. do danas stradalo oko 2000 osoba. Oko 500 osoba je poginulo, a ostali stradalnici žive s ozbiljnim tjelesnim oštećenjima. Oko 900 km² teritorija Republike Hrvatske još uvijek čeka na razminiranje. Veliki broj osoba stradao je u periodu nakon rata, a po broju miniranih područja najopasnije su Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija.

Republika Hrvatska nema usvojeno zakonsko rješenje o statusu civilnih stradalnika mina, iako je potpisnica Ottawske konvencije i Konvencije iz Osla iz 2008. godine koja žrtvama smatra osobe i cijele zajednice kojima je nužna rehabilitacija, reintegracija i obeštećenje.

Zalažemo se za ubrzano čišćenje mina, kao i osiguravanje kvalitetnije potpore žrtvama mina i njihovim obiteljima, posebice na području psihosocijalne reintegracije i rehabilitacije djece žrtava mina.