Marica Kadić

Nikolu i Katu Dumbović, roditelje Marice Kadić, odveli su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 1991. iz sela Gore kraj Petrinje. Njihova tijela nisu pronađena, a za zločin u kojem je stradalo više od 10 mještana nitko nije odgovarao. Zahtjev za obeštećenje radi usmrćenja roditelja je odbijen. Marica i njene sestre moraju platiti visoke troškove parničnog postupka.


Od rujna 1991. do lipnja 1992. u okupiranoj Petrinji i okolnim selima počinjeni su brojni zločini nad civilnim stanovništvom. Ukupan broj ubijenih ili nestalih civila još uvijek nije poznat. U petrinjskom selu Gora je, na temelju prikupljenih informacija istraživača/ica Documente, registrirano 10 usmrćenih ili nestalih civila, među kojima je i bračni par Dumbović, otac i majka Marice Kadić.

Bračni par Dumbović, Nikola i Kata, odvedeni su pred Božić 1991. iz svoje obiteljske kuće. Nekoliko dana prije njihova odvođenja, u selo su ušli pripadnici paravojnih srpskih formacija koji su tom prilikom vršili pljačku imovine tamošnjeg stanovništva.

Kata i Nikola Dumbović su proglašeni umrlima s danom 31.12.1991., a njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Odlukom nadležnih institucija Sisačko-moslavačke županije, danom 11. listopada 1997. bračnom paru Dumbović priznaje se svojstvo civilnih žrtava Domovinskog rata.

Kazneni progon za počinjen zločin je još uvijek u fazi predistražnog postupka protiv nepoznatih počinitelja.

Kćeri ubijenih, Marica Kadić, Mira Debić i Jagica Kušan, pokrenule su 17. siječnja 2006. pred Općinskim sudom u Sisku, temeljem Zakona o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija, sudski postupak za ostvarenje prava na naknadu nematerijalne štete radi usmrćenja roditelja.

Općinski sud u Sisku je nakon provedenog parničnog postupka odbio tužbeni zahtjev. Razlog odbijanja tužbe je zastara pokretanja odštetnog postupka. Tužiteljicama je naloženo da nadoknade visoke troškove parničnog postupka. 10. ožujka 2011. Županijski sud u Sisku je potvrdio navedenu presudu Općinskog suda.

Od 04. svibnja 2011. godine presuda kojom je odštetni zahtjev tužiteljica odbijen predmet je revizije Vrhovnog suda RH.