Krešimir Ivančić

Zdravko Ivančić, Krešimirov otac, odveden je i ubijen 1994. u okolici Daruvara od strane pripadnika srpskih postrojbi. Suđenje za ovaj ratni zločin nije provedeno jer su optuženici nedostupni hrvatskom pravosuđu. Krešimir i njegova sestra državi moraju vratiti 430.000,00 kuna. Vrhovni sud RH presudio je da na odštetu zbog usmrćenja oca isplaćenu 2008. godine nemaju pravo.


Zdravko Ivančić stradao je uslijed terorističke akcije 11. svibnja 1994. godine. Oko 21 sat pripadnici srpskih paravojnih formacija naoružani automatskim oružjem krenuli su s privremeno zauzetih teritorija. Nakon što su došli u selo Vukovje presreli su Zdravka Ivančića i još drugih sedmero ljudi te im, uz prijetnju vatrenim oružjem, žicom vezali ruke, nakon čega su ih odveli u Batinjsku Rijeku gdje su neke od njih lišili života. Zločin su preživjela trojica zarobljenika.

14.07.1994. Županijsko državno odvjetništvo Bjelovar podiže optužnicu protiv osumnjičenih za zločin u Batinskoj Rijeci, za kazneno djelo terorizma. 12.10.1996. optužnica je pravno prekvalificirana na kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Suđenje nije provedeno, jer su optuženici nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Odvjetnik obitelji oštećenika podnio je kaznenu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije protiv osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ovo kazneno djelo. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je tijekom lipnja 2011. godine zatražilo od ŽDO-a Bjelovar prijepis odgovarajućeg dijela spisa kaznenog predmeta, radi pokretanja kaznenog progona osoba koje prebivaju na teritoriju Republike Srbije.

U siječnju 2012. DORH informira obitelj oštećenika da je spreman ustupiti spis kolegama u Srbiji. Tužilaštvo za ratne zločine RS u veljači 2012. šalje dopis obitelji oštećenika s informacijom kako još nisu dobili odgovor DORH-a, a na njihov upit u vezi transfera dijela spisa.

U srpnju 2006. djeca ubijenog, Krešimir Ivančić i Štefica Dželalija, pokreću sudski postupak za naknadu nematerijalne štete. Županijski sud u Bjelovaru 2008. godine potvrdio je provostupanjsku presudu Općinskog suda u Daruvaru kojom se Krešimir Ivančić i njegova sestra obeštećuju u iznosu od 105.000,00 kuna ponaosob.

U ožujku 2010. Vrhovni sud RH ukida odluke sudova u Daruvaru i Bjelovaru te odbija tužbeni zahtjev s obrazloženjem da je nastupila zastara pokretanja građanskog postupka. Nakon toga oštećenici/tužitelji podnose ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH.

30. prosinca 2010. godine Općinski sud u Daruvaru, a temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva presudio je da tuženi oštećenici moraju RH povratiti isplaćeni novac u vezi obeštećenja, kao i troškove parničnog postupka. Oštećenici su na presudu uložili žalbu.

Krešimir Ivančić i njegova sestra osamnaest godina nakon počinjenog zločina u Batinskoj Rijeci kod Daruvara, unatoč preživjelim svjedocima i poznatim počiniteljima ubojstva njihova oca i dalje trpe negativne posljedice nedjelotvornog kaznenog postupka te dugotrajnog sudskog parničnog postupka temeljem kojeg su dužni povratiti već isplaćeno obeštećenje, parnične troškove i sve to uz kamate. Taj iznos u ovom trenutku iznosi 430.000,00 kuna, a definiran je izvansudskim sporazumom predstavnika obitelji žrtava i Republike Hrvatske, zastupane po Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Sporazum predstavlja ponižavajući akt države, izravno uperen protiv interesa obitelji žrtava s jasnim upozorenjem svim onim stradalnicima koji do sada nisu tražili obeštećenje da to i ne čine.