Žrtva seksualnog zlostavljanja u ratu

P. Z. preživjela je seksualno zlostavljanje tijekom rata. Stvarni broj silovanih i seksualno zlostavljanih osoba tijekom rata teško je utvrditi. Zbog traume ili straha žrtava da će u društvu ili obitelji biti osuđivane i obilježene one vrlo često šute pa zločini ostaju neprijavljeni.


Prema bazi podataka Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) evidentirano je 67 žrtava seksualnog zlostavljanja, kao vida izvršenja ratnog zločina. Počinitelji 57 žrtava seksualnog zlostavljanja su poznati, dok počinitelji silovanja u 10 slučajeva nisu poznati.

Problem društvene stigmatizacije žrtava seksualnog zlostavljanja između ostalog se očituje time da žrtve često negiraju da su bile seksualno zlostavljane. Istovremeno, žrtve seksualnog nasilja u ratu još uvijek nisu dobile zasluženu pozornost, zaštitu tijekom kaznenog postupka niti psihološku potporu, što je još jedan od razloga da ni danas nemamo podatke o razmjerima silovanja i seksualnog zlostavljanja tijekom rata.

Stvarni broj silovanih žena i seksualno zlostavljanih osoba tijekom rata teško je utvrditi. Zbog traume ili straha žrtava da će u društvu ili obitelji biti osuđivane i obilježene one vrlo često šute pa zločini ostaju neprijavljeni.

Teret silovanja, koji najviše osjećaju žrtve, predstavlja i zajedničko breme koje pritišće cijelo društvo i krajnje je vrijeme za sustavni kazneni progon počinitielja seksualnog nasilja tijekom rata, kao i sustavna potpora žrtvama silovanja.

Zalažemo se za izmjene Zakona o pravima vojnih i civilnih invalida rata u kojem bi izrijekom bile navedene i osobe koje su preživjele seksualno zlostavljanje, a sve u cilju osiguranja obeštećenja za sve civilne žrtve rata.

Žrtve kaznenih postupaka seksualnog zlostavljanja su većinom žene, ali u logorima, zatvorima, pritvorima seksualno su zlostavljani i muškarci, dok se u jednom zabilježenom sudskom postupku kao žrtva spominje i dijete.