Daliborka Mikulić

Daliborka Mikulić, kao dvanaestogodišnja djevojčica, teško je stradala 1992. godine tijekom granatiranja Slavonskog Broda, u dvorištu stambene zgrade. Od proljeća do jeseni 1992. u Slavonskom Brodu 65-ero djece je ranjeno, a 27-ero ih je smrtno stradalo. Do sada nitko nije odgovarao za ovaj zločin.


Od 25. ožujka 1992. godine, kada je u Slavonskom Brodu prvi puta oglašena opća opasnost koja je trajala sve do 07. listopada 1992. godine, na grad je palo 130 teških bombi i desetine tisuća topničkih i raketnih ekspolozivnih naprava. Ciljevi napada su bili pretežno civilni. Samo u jednoj ratnoj godini ubijeno je 27-ero djece, a 65-ero ih je ranjeno. Do sada nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

28. travnja 1992. godine, tijekom jednog od mnogobrojnih granatiranja Slavonskog Broda, stradala je Daliborka Mikulić, tada dvanaestogodišnja djevojčica. Stradanje se dogodilo u kratkom trenutku primirja od cjelodnevnog granatiranja. U dvorištu stambene zgrade u kojoj je živjela sa svojim roditeljima, pokušavajući naći zaštitu u obližnjem skloništu, Daliborka je teško ranjena.

Status poginule djece i djece invalida rata do danas nije primjereno reguliran zakonskim propisima. Materijalna prava civilnih stradalnika nisu u skladu s tragedijom koju su pretrpjeli. Život ili invaliditet djeteta ili civila vrijedi jednako kao i život ili invaliditet vojnog stradalnika, poručuju civilni stradalnici! I oni, djeca stradala u ratu, zaslužuju materijalno obeštećenje, prepoznavanje patnje od strane institucija i društva te obilježavanje mjesta stradanja.